Najaars Offensief

door Jim Bekker

Jim Bekker met mooie schub

 

Op het moment van schrijven is het kil, koud en donker. Zowaar valt het eerste koude hemelwater in de vorm van hagelstenen en natte sneeuw. Graag denk ik terug aan mijn laatste succesvolle sessie nog maar enkele dagen geleden.

Zoals gebruikelijk voor mijn aanpak was de voorbereiding cruciaal. Enkele dagen van te voren begon ik met het aanvoeren van de stek, niet te veel maar net genoeg. Één kilo boilies per avond. De dagen worden korter en guurder. Zelfs met het aanvoeren van de stekken in de vroege avond laat moeder natuur weten dat spoedig haar wateren weer van een dikke laag ijs wordt voorzien en dat het meest depressieve jaargetijde van de karpervisser zich aan doet.

Met positieve zin betreed ik het terrein rondom het water. Een korte wandeling naar de stek met volle bepakking in het donker. Eenmaal aangekomen op de plek van bestemming tuur ik over het water, uiteraard is er weinig te zien zo in het donker. Toch mis ik enige vorm van binding met de situatie ter plaatse als ik in het donker de hengels positioneer. Ik vis met de hengels zo een 10 meter uit elkaar tegen een groot obstakel aan, op zo’n 80 meter uit de kant. Het vissen met twee hengels op één top stek doe ik liever niet, omdat het aantal aanbeten vaak drastisch naar beneden gaat omdat de stekken elkaar kunnen verstoren door de dril van een vechtende vis.

Op dit water lijkt deze theorie niet op te gaan aangezien ik hier maar al te vaak een dubbel run krijg of runs vlak na elkaar. Ik draai de gevechtsslip van beide molens dicht en draai de losse steunen nog eens dieper in de grond. Het lijkt er op dat ik de enige ben die deze avond zijn kansen probeert uit te buiten met een straffe zuidwester.  Al gauw meldt zich de eerste aanbeet, de zwinger klapt tegen mijn hengel aan en de top buigt door naar het water oppervlak. Snel pak ik de hengel en loop twee grote stappen achteruit, tevens draai ik de gevechtslip losser.

Door het beuken op de top kon ik al vrij snel inschatten dat het om één van de kleinere bewoners van het water gaat. Een leuke hooggebouwde spiegel vindt even later haar vrijheid weer. Na het herpositioneren van de hengel valt de activiteit voor een langere tijd stil. Pas na twee uur volgt de tweede aanbeet. Wederom een felle aanbeet waarbij de hengel flink op zijn donder krijgt omdat de slip muurvast staat. Nog voordat ik de tweede stap achteruit kan zetten voel ik bij het heffen van de hengel dat het om een log gewicht gaat en de vis is zeer moeilijk bij het opstakel weg te krijgen. Enkele hachelijke momenten volgen maar door de hengel extreem diep onder water te steken draait de vis na het verliezen van zijn balans. Deze kans grijp ik direct aan en zet de nodige stappen achter uit, weg bij het optakel vandaan. Van de 4 meter waar ik op viste duikt hij het talud af waar ruim 14 meter water staat.

Nu pas voel ik de enorme kracht van het beest. Na een dril zonder al te veel zenuwslopende momenten komt de vis onder de kant. In de weerkaatsing van mijn hoofdlampje zie ik dat het om één van de betere schubs van het water gaat.  Na nog wat laatste pogingen is zij even voor mij. Werkelijk een heerlijke schub licht op de mat, in al haar glorie. Na het nodige meet en foto werk vindt de vis enkele minuten later weer haar vertrouwende omgeving terug. Nog ontdaan van de vangst volgt er opnieuw een aanbeet. Tot mijn schrik en verbazing voelt deze vis nog beter aan dan de vorige. Het lijkt wel een zak cement die langzaam naar links zweeft. Veel makkelijker dan de vorige vis komt zij van het opstakel vandaan. Net als de buit binnen lijkt te zijn valt de lijn slap.

Enkele momenten van ongeloof volgen, "A hook Pole" zoals dat ze mooi kunnen zeggen in het programma "Wicked Tuna".  Vol verbijstering haal ik de hengel op. Niks mis mee denk ik nog. Dit voelt aan als een mokerslag. Misschien wel de vis het seizoen. Dat ik die sessie nog twee vissen bijvang doet mij vrij weinig. Het gevoel van onvrede en verlies overheersd.

You Win some, You lose some. Dit is de gedachten waar elke karpervisser zijn seizoen mee afsluit. Tot snel!

Lidmaatschap

Lid worden van de vereniging kan via deze site. Als u rechtsboven klikt komt u in het formulier om u op te geven.

Als u meer informatie over het lidmaatschap wenst klikt u op deze link.

Volg GHV

U kunt onze vereniging ook volgen via Facebook en Instagram.

Klik op de logo's om verbinding te maken.

facebook twitter

Fotogalerij

Er gebeurt veel in de vereniging.

Op deze pagina ziet u een overzicht van een aantal fotoalbums van onze activiteiten en foto's van vissen die door onze leden gevangen zijn.