So Far So Good

door Ben Scholten

Dit jaar is voor mij een jaar waar ik eindelijk eens doe wat ik altijd in me hoofd plan. Dit jaar heb ik 2 keer op een water gevist waar ik al jaren langs rijd en denk goh daar zou ik het best wel eens wil proberen maar elk jaar is het er weer niet van gekomen en schuiven de plannen mee naar het nieuwe jaar.

Normaal gesproken ben ik niet zo moeilijk in het vertellen over waar ik vis, maar na wat minder prettige ervaringen hou ik het voor me. Wat ik je wel kan vertellen is dat het allemaal Haags water is. Het vroege voorjaar hoorde ik overal om me heen dat er lekker gevangen werd maar bij mij sputterde het nog behalve een geweldige sessie in frankrijk met mede commissielid Dennis op openbaar water waar we geweldig mooie vissen vingen.

(foto 1 en 2) Foto's staan onderaan het verhaal.

Vooral omdat het bij mij niet lekker liep werd m'n besluit om die uitgestelde plannen uit te voeren steeds sterker totdat ik eindelijk voor de eerste keer grondig ging kijken, gewapend met een peilhengel en wat voer. De bodem is vrij zacht en is zo goed als plat zonder duidelijke diepteverschillen. Een half uur later zie ik ineens een school brasems aankomen die maar aan 1 ding denken....SEX!!! Terwijl ik dit bekijk zie ik een paar meter naast de school een duidelijke grotere schim en dat was voor mij genoeg om mij te doen besluiten hier een poging te wagen.

4 dagen lang verspreid ik over 2 stekken een halve kilo boillies en een blik mais. De dag breekt aan om te vissen en om 6 uur staan de hengels in de startblokken. Een paar uur later krijg ik een bericht over een Haagse topvis die dood zou zijn. Dit bericht zat me helemaal niet lekker en wilde ik meer duidelijkheid. Ik pakte m'n spullen weer in en ging naar het betreffende water. Ze zou op de kant liggen in het riet maar na een rondje rond het water kon ik haar niet vinden. In het 2e rondje spreek ik een visser aan of hij wat weet en hij wijst me de weg. Daar ligt ze dan, in een al rottende staat.

(foto 3)

Normaal ben ik niet zo emotioneel als er vis doodgaat maar het feit dat ze op de kant ligt doet m'n hersenen overuren maken met de vraag hoe wat en waarom. Ik heb haar zelf in 2009 gevangen en is tot de dag van vandaag m'n nederlandse record met 20 kilo en 300 gram.

(foto 4)

Ik kon haar niet zo laten liggen daar en heb haar begraven wat geen lekker klusje was maar het gaf mij een goed gevoel en wat een ander daarvan vindt zal me een worst wezen.

(foto 5)

Goed m'n plan kwam dus weer een hobbel tegen maar de dag erna sta ik weer om half 7 op de stek. Het water is nog lekker helder en terwijl ik m'n 2e hengel aan m'n eigen kant wil leggen zie ik een mooie schub over de stek glijden. De vis zwemt rustig door en leg ik zo stil als ik kan m'n rig op de juiste plek. 5 minuten later begint m'n andere hengel die aan de overkant ligt te stuiteren en zie ik tijdens de drill dat het de vis is die net over m'n andere stek voorbij gleed. Kickuh zeg ik hardop en kort daarna ga ik op de foto met een apart gebouwde schub van 24 pond.

(foto 6)

Ik ben al blij met deze vangst maar een uur later vertrekt dezelfde hengel weer. Zoals ik al zei is het water nog kraakhelder en zo kan ik goed zien waar ik mee te maken heb. Een spiegel, een spiegel denk ik zo enthousiast als een kind. De drill was spannend maar verliep goed en na een kleine 5 minuten ligt de vis op de mat. Een skp van 15 pond.

(foto 7)

Wat een prachtbeesten zijn het toch he spiegelkarpers. Even snel wat fototjes en de vis mag weer terug. Ik ben helemaal blij en vind het genoeg voor vandaag. Door deze vangsten besluit ik een nacht te vissen daar en 4 dagen later zit ik er weer. Tot mijn verbazing draait het uit op een blank maar ook dat hoort erbij. Na wat denkwerk (lukt nog net) besluit ik om mijn andere plan uit te voeren en wil ik wat later in het jaar hier weer terug keren. Over dit plan kan ik heel kort blijven.... het draaide uit op een dikke blank en veel overlast van de omgeving. Ondertussen is de temperatuur wat gestegen maar om nou te zeggen dat we een mooi voorjaar hebben, nee. De denktank stijgt mee in temperatuur en komt met het besluit 1 water goed aan te pakken. Ik loop dagen langs het water gewapend met camera, peilhengel, voerboot en waadpak. Wat ook erg helpt om een goed beeld van het water te krijgen is het feit dat ik ook graag met de penhengel op pad ga en nadat ik op een bepaalde stek een mooie schub van 19 pond vang besluit ik hier een paar dagen later een nacht te gaan vissen.

(foto 11)

Die eerste nacht verliep veel beter dan gehoopt en vang ik 3 schubkarpers. Vooral de 2e zal ik niet snel vergeten want als ik na het vangen van de 1e m'n rig weer ingooi en m'n toplood eraan hang word m'n lijn uit m'n handen getrokken. Je begrijpt dat ik na deze nacht hier graag nog een keer wil vissen en ook die sessie verloopt goed en zo volgen er nog meer en elke nacht dat ik er vis is het prijs. De ene keer 1 maar de andere nacht 5 vissen en ook nog mooie ertussen. Een paar dingen vallen op. 1 is dat het allemaal schubs zijn en 2 is dat het gemiddeld gewicht boven de 20 pond is. De 4e keer dat ik er vis vang ik de zwaarste tot nu toe op die stek. Een donkere schub van 27 pond maar helaas met een flinke wond op de flank wat waarschijnlijk van het paaien is.

(foto 8)

Ik heb altijd een middel bij me dat ik ook gebruik voor mijn koikarpers. Ik maak de wond schoon en droog en smeer het op de wond en laat het even drogen. Dit zal een dag of 2 blijven zitten en hoop dat het werkt. Ik blijf hier ruim 2 maanden vissen en de vangsten zijn goed en tot nu toe dubbel ik geen enkele vis behalve de schub (alsof het zo moest zijn) van 27 pond met de wond. Gek genoeg vang ik deze vis in een maand tijd 3 keer en elke keer behandel ik de wond en tot mijn genoegen is bij de 3e vangst de wond dicht. Of dat nou door mij komt of niet maar ik ben blij dat het weer goed gaat met de vis al was die bij de 3e vangst een pondje lichter.

(foto 9 en 10)

Zoals ik al zei zijn de vangsten goed maar toch trekt een andere stek me ook erg aan op hetzelfde water. De eerste stek heb ik geen enkele keer voorgevoerd maar bij deze stek besluit ik toch 3 dagen van te voren wat voer te verspreiden. Op de dag dat ik er zou gaan vissen gebeurt het een en ander en is behoorlijk vermoeiend. Om 19:30 lig ik op de bank en zegt me vrouw 'je zou toch gaan vissen?'. Ik had me er eigenlijk al bij neergelegd dat ik thuis zou blijven maar na een soort van peptalk van me vrouw krabbel ik overeind en sta ik een uurtje later aan de waterkant. Alles verloopt als een soort van routine en als ik met een bezweet voorhoofd een shaggie opsteek krijg ik al een aanbeet. Zo deze is sterk denk ik als de vis meter na meter van m'n spoel trekt. De vis zwemt recht op een overhangende boom af en moet ik de vis proberen te remmen en gelukkig lukt dit. Hierna geeft de vis het op en eenmaal in het net sta ik met grote ogen te kijken naar de inhoud en denk ik me eerste dertiger van dit jaar op dit water gevangen te hebben. Na weging blijkt dat de vis 28,5 pond weegt en ben ik zoooo blij dat ik toch gegaan ben.

(foto 12)

Terwijl ik de vis terugzet gaat m'n andere af en spring ik overeind, gelijk voel ik dat me lijn ergens langs loopt en verminder ik de druk. Dit werkt niet en probeer ik me top diep in het water te steken maar ook dit werkt niet. De vis trekt flink helaas en na een flinke ruk van de vis breekt de lijn. Dat is toch een domper maar in deze nacht vang ik nog 2 schubs van over de 20 pond en word ik smorgens wakker met een mooie zonsopkomst en de laatste van de in totaal 4 karpers.

(foto 13 t/m 16)

Toch maar blij dat ik gegaan ben. Ik denk hier valt meer te halen en blijf doorgaan met voeren. Helaas biedt succes uit het verleden geen garantie voor de toekomst en dus word ik een week later weer wakker aan de waterkant maar nu met geen enkele piep. Nee dat lieg ik, ik had nog wel een hele mooie brasem. Wat ik dit jaar ook voor het eerst een paar keer heb gedaan is doordeweeks nachtvissen en de wekker vroeg genoeg zetten om weer op tijd op m'n werk te zijn. Nu ben ik pas 33 jaar maar moet zeggen dat het soms niet meevalt. Omdat zo'n visloze nacht altijd dagen in me hoofd blijft spoken sta ik 3 dagen later weer aan de waterkant maar nu weer op een andere stek maar nog steeds hetzelfde water. Op deze stek vis ik heel kort onder m'n eigen kant en dus vis ik met totaal slappe lijnen. Ik maak een lekker jaar mee tot nu toe want ook op deze stek vang ik in de 1e nacht 4 karpers. Vooral de laatste vond ik erg mooi vanwege de bouw en de kleur maar ook omdat de vis helemaal gaaf is.

(foto 17)

In de 2 weken daarna vis ik er nog 2 nachten. De eerste van de 2 dreigt uit te lopen op een blank maar vroeg in de morgen krijg ik toch nog een rustige aanbeet. Eenmaal met de hengel in m'n handen is de vis alles behalve rustig en laat m'n even alle hoeken van de stek zien. Gelukkig verloopt het allemaal goed en als de vis in het net glijd kan ik het niet helpen om even hardop yessss te roepen. Op de mat kan ik de vis goed bekijken en denk ik wat een krachtpatser. Een mooie schub van 26 pond.

(foto 18)

De vis is erg fotogeniek en gooit z'n rugvin omhoog, Cheese!!! De 2e nacht is m'n laatste sessie tot nu toe en niet omdat ik ermee stop maar omdat dit het heden is. Ook deze nacht is weer een goeie te noemen. Wat opvalt is dat ik weer kort op elkaar 2 vissen vang. De eerste is weer een puntgave schub van 22 pond.

(foto 19)

Terwijl ik bezig ben de rig weer onder de kant te leggen gaat de andere hengel ervandoor. Wat ik een extra kick vind is omdat ik zo kort onder de kant vis en het ondiep is je een ware explosie hoort en ziet naast het gelud van de pieper. Deze tweede is ook een mooie schub van 20 pond alleen heeft deze maar 1 oog.

(foto 20)

Je 'ziet' dit wel vaker door bv de paai of een vreetorgie waarbij het oog er letterlijk uitgezogen word. Meestal gebeurt dit op jongere leeftijd. Deze is denk ik zo geboren want je ziet geen litteken of plek waar het oog ooit gezeten heeft. De volgende uren blijft het helemaal stil en zie of hoor ik ook niets op het water. Net voordat het licht begint te worden krijg ik toch nog een aanbeet en vang ik het toetje van de nacht. Een schub van 16 pond maar ook daar ben ik blij mee.

(foto 21)

Al met al mag ik tot nu toe dit jaar niet klagen. Binnenkort zal ik wat kortere verslagen plaatsen. Tenminste dat ligt aan de resultaten. Ik hoop dat jullie het een leuk stuk vonden om te lezen en tot de volgende keer.

Ben Scholten.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • Lidmaatschap

  Lid worden van de vereniging kan via deze site. Als u rechtsboven klikt komt u in het formulier om u op te geven.

  Als u meer informatie over het lidmaatschap wenst klikt u op deze link.

  Volg GHV

  U kunt onze vereniging ook volgen via Facebook en Instagram.

  Klik op de logo's om verbinding te maken.

  facebook twitter

  Fotogalerij

  Er gebeurt veel in de vereniging.

  Op deze pagina ziet u een overzicht van een aantal fotoalbums van onze activiteiten en foto's van vissen die door onze leden gevangen zijn.