Silver and full of sealice, straight from the ocean

door Matthijs Albersen

“Silver and full of sealice, straight from the ocean!”, weet Derek ons te vertellen. Ik zie ondertussen een grijns van oor tot oor verschijnen bij mijn oom op z’n gezicht. Achter die grijns een blijk van ongeloof. Ongeloof omdat we beiden kijken naar de grootte en vooral het volume van de vis die in het landingsnet ligt.

Minuten ervoor gierde de reel nog ongecontroleerd en stond zijn hengel tot aan het kurk gebogen. De serene rust van de rivier had plaats gemaakt voor een totale chaos. Een spektakel waarbij mijn oom het middelpunt was en waarbij hij dacht werkelijk geen enkele kans te hebben deze “fish of a lifetime” te zullen landen.DSC00719

Mijn oom die mij als klein ventje het vissen met een flinke paplepel had ingegoten. Altijd kwam er wel weer wat nieuws uit zijn enorme viskoffer tevoorschijn dat ik niet bleek te hebben en dat ik na een gemaakte aarzeling zijner zijde mocht wegstoppen in mijn kleine blauwe koffertje waarin ik keurig in elk vakje één item had liggen. Mijn oom van wie ik op mijn verjaardag altijd een “langwerpig kadootje” kreeg dat ik als laatste pas mocht openmaken. Mijn oom met wie ik vanaf mijn 8ste geregeld in de vroege winteruurtjes de polder introk, vergezeld door een bun met levende ruisvoorn en goudkarpertjes, op jacht naar de illustere snoek.

Sommige van de gewoonten destijds, zijn mij inmiddels traditie geworden. Nog altijd ben ik op mijn polderdagen vergezeld met bruine boterhammen met spek en ei en een thermosfles met warme chocolademelk. Nog altijd vang ik mijn snoeken bij dezelfde bruggetjes, kruip ik onder hetzelfde schrikdraad door en nog altijd staan dezelfde koeien me op te wachten. En inmiddels voer ik dezelfde taferelen op bij mijn neefjes die zich ook maar al te graag laten strikken.

Rond mijn 16e hoorde ik voor het eerst de verhalen van mijn oom dat hij op de Skeena system in British Columbia een enorme Steelhead had gevangen. Deze verhalen werden ondersteund door prachtige foto’s, tijdschriften en video’s die mijn oom mij uitleende en waarmee hij, wellicht zonder het te weten, voor altijd mijn grootste passie in mijn ziel heeft geplant.

Jarenlang  absorbeerde ik de mooiste boeken, beschrijvingen van rivieren, info over vliegen en het binden ervan, vistactieken en methodes  en maakte ik me het speycasten eigen. Vanaf mijn 28ste begon ik met het vissen in het buitenland, met name op Atlantische zalm. Prachtige reizen heb ik gemaakt naar o.a. de Gaula in Noorwegen, naar de Restigouche en Matapedia in Canada en naar de Kola Peninsula in Rusland. Maar nog altijd moest een vakantie met mijn oom naar BC volgen…

Jeroen Wohe omschreef de King Salmon zo mooi: De kracht van een Atlantische zalm, de snelheid van een Steelhead en het stamina van een Pitbull. Van achter het oog van de video probeer ik vast te leggen wat ik voor me zie gebeuren. Mijn inmiddels grijze oom van voorbij de 70 jaren oud staat tot zijn knieën in de Kitimat met een vet gevulde, keiharde zilveren torpedo van 35 ponden zwaar in de handen van gids Derek. Met een kinderlijke blijheid poseert hij voor de foto en filmcamera, om zodoende zijn moment vast te leggen voor vrienden en nageslacht thuis. Zijn ogen glimmen, zijn handen strelen elke schub en vol ontzag aanschouwt hij de vis alvorens haar de vrijheid terug te geven.

Als we later samen op een omgevallen boom aan de rand van de rivier zitten na te genieten, word ik bedankt. Wekenlang heb ik voor de trip mijn oom les gegeven in het speycasten, zijn vliegen heb ik gebonden, zijn leaders geknoopt, zijn plek in de rivier gewezen en zijn hengels zijn de mijne.  Ik heb hem gegund wat ik eerder van hem heb gekregen:

Een verhaal over een “fish of a lifetime”, in alle geuren en kleuren en tot in de kleinste details. Een verhaal dat het verdient aangedikt te worden in de loop der tijden. Een verhaal dat bij mij de wortels van mijn passie zou vormen. Een verhaal over een ultieme climax van twee vismaten die dit moment mochten delen.

Ook ik ving die week mijn persoonlijke glorie. Een ruim 40 pond afgetrainde “Rocky Balboa”, die pas na me een paar keer door de ring te hebben gemept, wilde verschijnen aan de oppervlakte. Dead or alive! Dus het kan zijn dat u mij ooit ons verhaal hoort vertellen. Dat verhaal waarvan elke visser het script al lang kent. Luister het dan uit en laat u voeden met hoop, verlangen, dromen en passie, maar deel met me vervolgens alstublieft het uwe!

Lidmaatschap

Lid worden van de vereniging kan via deze site. Als u rechtsboven klikt komt u in het formulier om u op te geven.

Als u meer informatie over het lidmaatschap wenst klikt u op deze link.

Volg GHV

U kunt onze vereniging ook volgen via Facebook en Instagram.

Klik op de logo's om verbinding te maken.

facebook twitter

Fotogalerij

Er gebeurt veel in de vereniging.

Op deze pagina ziet u een overzicht van een aantal fotoalbums van onze activiteiten en foto's van vissen die door onze leden gevangen zijn.