Zomaar een zondag

door Jos Vanrunxt

Het is 12 oktober 2014 en weer een heerlijke herfstdag met volop zon en een aangenaam temperatuurtje. Om 10 uur is binnen de koffie klaar en buiten op terras trekken de speyers hun waadpakken aan en monteren de tweehandige vliegenhengels.

Eerst even gezellig bijkletsen onder genot van een lekker bakje en dan naar de rietkraag aan het eind van de plas waar je veilig kan waden om de lijnen te strekken. Speycasters moeten in het water staan om de hengel te kunnen laden op de weerstand van de vliegenlijn op het water. En daar is de noorderoever van de plas bij ons clubhuis uitermate geschikt voor. De zandbodem loopt gelijkmatig af en tien meter uit de kant staat het water net boven je knieën, ideaal dus om te leren speycasten.

De meeste werpers hebben hun reisplannen voor volgend jaar al gemaakt. Matthijs, Wim en Rolf gaan zomer 2015 naar Canada BC op de King's, Arjan en Charles gaan naar Groenland op de Char, Jos heeft een reis geboekt naar Rusland-Kola op Atlantische Zalm,... En daarom moet er geoefend worden om het speyen goed onder de knie te krijgen en je alzo goed voor te bereiden op je vistrip. Als je zoveel geld uitgeeft voor een visreis mag je aan de rivier niet staan stuntelen. Dan moet de worp perfect zijn en moet je vlieg in één keer goed landen op de juiste spot. Daarom zijn Rolf, Arjan, Charles, Ton, Jos ... lid van de GHV Speyclub waar je het speycasten geheel gratis kunt aanleren onder toeziend oog van onze instructeurs Matthijs Albersen en Wim Peeters.

De leden van GHV Speyclub komen uit het hele land vandaan en zelfs zijn er enkele leden uit België. Arjan Maat rijdt  uit Mol-België die 140 km tot den Haag en is een regelmatige bezoeker van onze zondagochtend werpinstrucite. De verre afstand tot den Haag mag geen probleem zijn voor vissers die naar de andere kant van de wereld reizen om een zalm te vangen.  

Omstreeks twaalf uur komen de casters terug naar de Topstek waar de borrelhapjes klaar staan en er wordt nog even gezellig nageboomd en nieuwe reisplannen besproken.

Wil je ook eens met de vlieg op de zalm of steelhead gaan vissen dan is de tweehandige vliegenhengel de eerste keus. Om goed met zo'n tweehandige vliegenlat te leren omgaan is het raadzaam lid te worden van de GHV Speyclub waar de werplessen gratis zijn. Kom gewoon eerst eens een keertje kijkhoogte nemen op een zondagochtend vanaf tien uur. Natuurlijk in de Topstek, Madesteinweg 34 te Den Haag.

Klik op 1 van de foto's hier onder om de hele set te zien.

DSC_0478
DSC_0475
DSC_0477
 • DSC_0481
 • DSC_0480
 • DSC_0479
 • DSC_0478
 • DSC_0477
 • DSC_0476
 • DSC_0475
 • Lidmaatschap

  Lid worden van de vereniging kan via deze site. Als u rechtsboven klikt komt u in het formulier om u op te geven.

  Als u meer informatie over het lidmaatschap wenst klikt u op deze link.

  Volg GHV

  U kunt onze vereniging ook volgen via Facebook en Instagram.

  Klik op de logo's om verbinding te maken.

  facebook twitter

  Fotogalerij

  Er gebeurt veel in de vereniging.

  Op deze pagina ziet u een overzicht van een aantal fotoalbums van onze activiteiten en foto's van vissen die door onze leden gevangen zijn.