Afdrukken

De Vliegviscommissie

Waarom zou je gaan vliegvissen?
Wij vissen al vele jaren met de vliegenhengel; We proberen op allerlei soorten vis te “jagen”; We maken onze eigen vliegen; We maken letterlijk vele kilometers om de vis op te zoeken; We besteden een groot deel van onze tijd aan het vliegvissen; Waarom? Je bent in beweging, je loopt oevers af, je speurt naar plekken waar vis kan zitten, je vist ultralicht op vis, die zich als roofvis gedraagt (voorn, winde) of roofvis is (snoek, baars, roofblij, fint, zeebaars, forel, zalm) en je vist in prachtige natuur – en als je dat wilt- over de hele aardbol.

Met vliegvissen kun je zo maar beginnen; beter is het om eerst te leren hoe je met een vliegenhengel moet omgaan. Een optimale werptechniek maakt het verschil tussen een dag niks vangen -“blanken”- of een dag regelmatig vis aan je lijn. Met goede techniek komt je vlieg op plaatsen, waar nog maar weinig vissers de vlieg konden presenteren (bijvoorbeeld op een snelstromende rivier waar je onder of tussen bomen en struiken vist). Je kunt kiezen voor de makkelijke plekken, maar daar hebben al tientallen anderen gevist. De vissen daar kijken van jouw vlieg niet meer op. Met een goede techniek verras je de vissen die misschien nog nooit een kunstvlieg hebben gezien. Goede techniek houdt in dat je je vlieg goed plaatst of dat je afstand weet te maken.

Het werpen. De ‘s-Gravenhaagse Vliegvisser organiseert al jaren werpcursussen met de vliegenhengel. En het blijkt dat je na vier sessies op zondagochtend redelijk uit de voeten kunt. Je kent de grondbeginselen en kunt nu verder zelf oefenen. We organiseren ook een workshop genaamd “werpen plus”, waarin we meer ingewikkelde technieken leren.
Het werpen met de vliegenhengel wijkt sterk af van wat andere hengelsporters met werphengels doen. Zij hebben altijd enig gewicht aan het einde van de lijn dat ze verplaatsen door de hengel eenmaal met snelheid en soms met kracht van achteren naar voren te brengen. Een vliegvisser maakt gebruik van de actie van de hengel en van opbouw en vorm van de lijn. Best wel interessant als je in de hengelsportwinkel staat: je besluit een nieuwe hengel te kopen en je kunt gelijk door naar de afdeling waar de vliegenlijnen hangen, paar passende onderlijnen er bij en je verzameling is weer wat uitgebreid. Je vismogelijkheden echter ook. Er is dan met vrijwel alle “formaten” vliegenhengels een aantal worpen mogelijk, de meest voorkomende is “back-cast / fore-cast” naar achteren en weer naar voren. Een goede worp is ook de “rolworp”, je laat de back-cast dan achterwege. Voor vissers die op zalm vissen is er de Speycast, die ook weer veel vormen kent. Kortom, er valt veel te leren en te ontwikkelen. Maar na een cursus van Hanafi Saleh (die dat voor ons verzorgt) kun je al aan de slag. De volgende stap is dan:

Materiaal, wat heb je er voor nodig?
Een groot deel van het plezier van vliegvissen, en dat geldt natuurlijk ook voor andere onderdelen van de hengelsport, is het uitkiezen van je materiaal. De hengelsportwinkel of het internet zijn de “snoepwinkels” van elke hengelaar, de vliegvissers niet uitgezonderd. Denk niet dat je met het kopen van “een vliegenhengel” klaar bent. “Een vliegenhegel” bestaat namelijk niet. We spreken over een 2-tje, een 3-tje een 4-tje een 5, een 6 ,een 7, een 8, een 9, ja het loopt door tot 15. Die nummers (uitgedrukt met de term “AFTMA”) verwijzen naar de “kracht” van de hengel en de dikte en het gewicht van de lijn, die je er goed mee werpt. Vergelijk maar eens: met een zeehengel van 5 meter ga je geen gewicht van 5 gram gooien, daar neem je een licht spinhengeltje voor. En met een spinhengel ga je niet op gul vissen. Keuze te over als het om hengels gaat en dat geldt ook voor de reels. Het kan goedkoop en je kunt er ook in een keer een half maandsalaris aan uitgeven. Ook de reels corresponderen weer met de “AFTMA- indeling ” van de lijn en de hengel. De vliegenlijn is een heel belangrijk onderdeel. Die moet van goede kwaliteit zijn want die heeft het zwaar. Bij het werpen en binnen halen voortdurend door de ogen van de hengel. Een ware slijtageslag.

Kleding is ook een boeiend item.
Je herkent vliegvissers meestal wel aan die gekke vestjes die ze dragen. Dat doen ze omdat ze liever geen tas willen meenemen als ze vissen. En omdat vliegvissen hoofdzakelijk wandelen is, hebben ze gelijk. Je legt kilometers af en dan wil je je spullen zo makkelijk mogelijk meenemen. En je staat vaak in het water, althans als je in snelstromende rivieren vist of in zee of meren. Dan draag je een waadpak, waterdicht tot aan je borst met waterdichte neopreen sokken. Daarmee stap je in speciale waadschoenen, waarmee je ook op algen niet uitglijdt. Als je diep in het water staat, wil je een vest dat lekker kort is en waar toch veel in kan. Natuurlijk kun je ook kiezen om wel een tas mee te nemen. Dan koop je een waterdichte tas die je op je rug hangt, of op je borst of een die om je middel hangt en die je heen en weer kunt schuiven (een “swingbag”). Over jassen, petten, mutsen, broeken, onderkleding, brillen maar niet te spreken, je kunt daar zomaar de andere helft van je maandsalaris aan uitgeven. Als de eerste , de materiaal keuze, is genomen kun je aan de gang:

Wat hang je aan het eind van je lijn?
Wij noemen elk haak met veren, haren, draadjes, kraaltjes,”een kunstvlieg”, kortweg een VLIEG. Er zijn droge vliegen, die drijven op het water en imiteren in het algemeen een vliegend insect. Er zijn natte vliegen, die zinken en die imiteren in het algemeen een dood vliegend insect dat aan het zinken is. Dan zijn er nimfen, een ander woord voor larven. De nimfen imiteren larven die tegen de bodem van een water leven. We kennen ze in verschillende stadia: de larve die net uit het ei gekomen is, de larve die op aan het opgroeien is, de larve die op het punt staat om een vliegend insect te worden. Al die vliegen zijn voedsel voor vissen, het is het aas waar wij mee vissen. We gebruiken geen kleurstoffen of geurstoffen. In principe vissen wij met dood materiaal aan de haak, vaak ook nog kunststof. De vliegen nemen we mee in een klein doosje, dat draagt lekker makkelijk en neemt vrijwel geen ruimte in beslag.
Het boeiende van “kunstvliegen”is dat je ze vrij makkelijk zelf kunt maken. Je gaat weer naar de hengelaarssnoepwinkel en je koopt spullen om vliegen te binden. Neem een ruime tas mee, want je hebt nog al wat nodig. Een klem om je haken in vast te zetten, de haken zelf, van groot tot klein en aparte voor droge vliegen en nimfen, binddraad, veren, kortom van alles en nog wat. Je salaris was al op, als je alles zou willen kopen wat er aangeboden wordt, spreek je nu je spaargeld aan. Schrik er niet van, wij organiseren jaarlijks een vliegbindcursus van vier avonden (door Hanafi Saleh) en de meeste deelnemers gaan na afloop van die cursus ook daadwerkelijk aan de slag. Je leert dan dat je het gewoon langzaam kunt opbouwen. Je bent klaar voor: We gaan Vissen.
Elke maand organiseren wij een vliegvisdag. We vissen dan in de winter in een haven op wintervoorn, vissen van soms 30 cm. Inclusief bijvangst als roofblij en winde of brasem. In het voorjaar gaan we op een grote rivier, de Merwede of zo, vissen. Voorn, winde, brasem en soms echt forse roofblei. We gaan de polder in op snoek. We vissen ook in het Oostvoornse Meer (OVM) op forel. Een aantal leden vist regelmatig in snel stromend water: Duitsland, de Kyll; Luxemburg, de Sure; Frankrijk , diverse rivieren, Tsjechië, diverse rivieren, kortom, je kunt overal tips krijgen.

Wij leren je hoe je moet vissen.
Dat is misschien wel het moeilijkste van alles. Elk type water vraagt een eigen aanpak: stromend water is anders dan een haven met stilstaand diep water. Een poldersloot is anders dan het OVM. Een grote rivier is weer anders dan op snoek in de polder. Voor je het weet pak je de verloren uurtjes en zien we je in Zoeterwoude, Maassluis, Schipluiden, de Tanthof, aan de Kyll of aan een ander vliegviswater. Verder is het een kwestie van tijd, net als bij de andere vormen van de hengelsport : je leert het door te doen en wie kan daar nou bezwaar tegen hebben: lekker lichtbepakt met je hengel struinen langs waterkanten.
Elke dinsdag hebben wij clubavond in het clubgebouw De Topstek. Je kunt gewoon eens komen kijken, je bent welkom.

Tight Lines, het bestuur van “de ’s-Gravenhaagse Vliegvisser”

Lidmaatschap

Lid worden van de vereniging kan via deze site. Als u rechtsboven klikt komt u in het formulier om u op te geven.

Als u meer informatie over het lidmaatschap wenst klikt u op deze link.

Volg GHV

U kunt onze vereniging ook volgen via Facebook en Instagram.

Klik op de logo's om verbinding te maken.

facebook twitter

Fotogalerij

Er gebeurt veel in de vereniging.

Op deze pagina ziet u een overzicht van een aantal fotoalbums van onze activiteiten en foto's van vissen die door onze leden gevangen zijn.